МВР и прокуратурата разследват фалшиви ТЕЛК решения
22.01.2019
Съдят 35-годишната жена, нападнала фелдшер на Спешна помощ
23.01.2019

5 опасни симптома на грипа, изискващи спешна лекарска намеса

Пикът на грипната епидемия е достигнат. Стотици училища са в грипна ваканция, а смъртните случаи, вследствие на усложнения, вече са 5. Лекарите все пак успокоиха гражданите, че грипът води до сериозни усложнения в много редки случаи, въпреки това те ни призовават да не подценяваме вирусното заболяване, особено в случаите когато поддържаме висока температура и кашлицата ни слиза към дробовете.

Многократните призиви на медицинските специалисти да се ваксинираме и да търсим медицинска помощ навреме обаче често остават „глас в пустиня“ и пациентите правят опити за самолечение, продължават да ходят на работа и да поддържат контакт с болни и здрави хора, като по този начин разпространяват заразата.

В днешния материал ще Ви представим няколко симптома, които представляват реална опасност за Вашия живот и изискват спешна медицинска намеса.

Продължителна или много висока температура

Високата температура е един от най-характерните симптоми на грипа. В общия случай появата ѝ означава, че тялото ни се бори с инфекцията, но ако температурата Ви достига притеснителни стойности или не се понижава в продължение на няколко дни, то това е сигурен знак, че е време са посетите своя личен лекар.

Затруднено дишане

Грипът засяга преди всичко дихателната система и е съпроводен с кашлица, но всяка промяна в дишането, която затруднява приема на въздух, влияе пряко на захранването на основните органи с кислород и е изключително опасен симптом, който предполага спешна лекарска намеса.

Силно главоболие/ схванат врат

Тези симптоми могат да сигнализират за менингит или възпаление на мозъчната обвивка. То е изключително опасно, особено в ранна детска възраст, и може да има фатален изход.

Недостатъчен прием на течности

Повечето хора се притесняват от дехидратация, когато става дума за стомашен вирус, но приемът на достатъчно количество течности е от огромно значение за укрепването на организма.

Временно подобрение и рязко влошаване на симптомите

Временното облекчение, последвано от рязко влошаване може да е признак на вторична инфекция или на усложнение, което би могло да има тежки последствия за организма. При подобни симптоми незабавно потърсете медицинска помощ.

Опасните усложнения на грипа са рядкост, но особено по време на пика на разпространението му вирусът се развива много по-бързо. Съветите на лекарите са да не пропускате ежегодната ваксинация, а ако се заразите – да ограничите социалните си контакти и следите внимателно развитието на заболяването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *