Издирването на предполагаемия убиец от Костенец продължава вече седем дни
16.05.2019
Закрила на детето или съвременна форма на кръвен данък!?
17.05.2019

5 натурални продукта, които отблъскват комарите

Въпреки лошото време през последните дни, не бива да забравяме, че летния сезон наближава, а заедно с него идват не само топлите и дълги слънчеви дни, но и комарите. Техните ухапвания са не само неприятни, но могат да бъдат и настина опасни.

Ако през лятото се превръщате в магнит за комари, може би ще Ви заинтригуват няколко натурални продукта, които ще Ви помогнат да се защитите от комарите по естествен начин.

Вижте кои са най-ефективните средства в борбата с неприятните насекоми:

1. Масло от лимонов евкалипт

Маслото от лимонов евкалипт е един от най-известните естествени репеленти срещу комари. Проучвания на американски изследователски центрове показват, че 32-процентов разтвор на маслото отблъсква 95% от комарите, а действието му продължава около 3 часа.

Можете да си приготвите такъв разтвор и в домашни условия, като смесите 1 част масло от лимонов евкалипт с 10 части слънчогледово олио. Въпреки естествения произход на продукта, употребата му не се препоръчва за деца под 3 години.

2. Лавандула

Намачканите цветове от лавандула създават аромат, който отблъсква комарите. Ефектът на лавандуловото олио е доказан в опити с голи плъхове. Учените доказват, че ароматът на маслото отблъсква възрастните комари, а самото растение има аналгетични, противогъбични и антисептични свойства.

Само няколко капки от маслото на любимите на комарите места, като глезените и ръцете, могат да ви спасят от неприятните ухапвания и да успокоят кожата.

3. Масло от канела

Канелата не само прекрасна добавка към домашните сладкиши. Според тайванско проучване, маслото от канела унищожава яйцата на комарите, а също така има силно отблъскващо действие срещу азиатските тигрови комари.

4. Етерично масло от мащерка

Маслото от мащерка е един от най-силните продукти в защитата от комари. Само 5-процентов разтвор от маслото отблъсква 91 процента от комарите, показват опитите с голи плъхове.

Ако сте любители на къмпинга, можете просто да хвърлите няколко листа от мащерка в огъня и ще бъдете защитени от насекомите в продължение на 60-90 минути.

5. Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво произхожда от Австралия и е едно от най-използваните етерични масла в света. То е познато преди всичко заради своите антисептични, антимикробни и противовъзпалителни свойства, но последните проучвания го представят в нова светлина. Оказва се, че маслото от чаено дърво е мощен репелент срещу насекоми. То отблъсква комари, мухи и мокреци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *