1,2 млрд. лева се губят при отчитане на средства по евро програми
20.06.2016
До дни стартира търгът за магистрала Хемус
20.06.2016

350 млн. лева за строителството на последния участък от проекта АМ „Струма“

Един от основните приоритети на правителството е довършването на АМ „Струма“. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова като допълни, че в проекта има много геополитика – това е европейски коридор и най-прекия път от пристанището в Солун през България към Румъния или Западна Европа.

Павлова уточни, че в строителството на последния участък през Кресненското дефиле се сблъскват, както финансови, така и сериозни лобистки интереси. Едно е да се построи път за 350 млн. евро, за МС ние иска да го построи и за колкото има проектно решение, друго е някой да даде 1 млрд. евро, за да го построи по определен начин. В случая се има предвид варианта за преминаване с тунел. Освен финансовия аспект трябва да се вземе предвид и опасността от изграждане на такова съоръжение в район с висока сеизмологична активност. Друг съществен проблем при този вариант на преминаване е нуждата от депонирането на огромното количество земна маса, в която е отчетено съдържание на радиоактивни елементи. Земната маса от такъв изкоп е с обем, по-голям от НДК. Проектът е неизпълним, ако не се разкрият радиоактивни депа за отпадъци, в които тя да се съхранява.

Има идеен проект, който максимално използва съществуващия път и е максимално щади околната среда. Той включва тунели, полутунели, виадукти или преминаване на пътя на две нива. Това са проектни решения, които се прилагат в цял свят и ще струват 350 млн.евро, а не 1 млрд., отбеляза още Павлова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *