90 процента от страната ще е покрита с Кадастрална карта
25.06.2016
Оправдаха Led Zeppelin, Stairway to Heaven не е крадена
26.06.2016

2.5 милиона подписа за нов референдум във Великобритания

Онлайн подписката за нов референдум за оставане в Европейския съюз, която беше стартирана във Великобритания непосредствено след обявяването на резултатите от допитването в петък сутринта, вече е набрала 2.5 милиона подписа. Припомняме, че поддръжниците на Brexit, както стана популярно напускането на ЕС от Обединеното кралство, спечелиха с минимална преднина от близо 52% срещу малко над 48% за оставане в Общността.

Новата петиция цели организирането на повторно допитване, а нейните организатори залагат на това, че мнозина на Острова са гласували за излизане от Европейския съюз, защото са предполагали, че мнозинството ще избере оставането и техният глас ще има само декларативен характер. След обявяването на минималната разлика обаче е станало ясно, че на практика всеки глас е бил от значение. Вече се чуха много гласове, че не е удачно с толкова малка преднина да се взима толкова сериозно решение с важни последици за бъдещето на всички англичани.

Подписите за нов референдум се събират на сайта на Камарата на Общините, а като довод създателите на петицията посочват малката разлика, както и това, че са гласувлаи едва 75% от поданиците на кралицата. Това е най-високата избирателна активност на Острова от 1992 г. насам, но все пак остават едни 28% негласували, което означава, че всъщност гласувалите за Brexit са едва 36% от всички британци с право на глас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *