Близо 300млн евро инвестиции в БДЖ през 2019г.
15.11.2018
Жена от ромски произход уби пътник във влака София- Пловдив
16.11.2018

16 ноември: Ден за по-чист въздух в столицата

Днес за първи път ще се проведе Денят за по-чист въздух.

Инициативата цели да накара столичани да се откажат от комфорта на собствените си автомобили поне за един ден. Идеята за провеждането на такъв ден идва от Великобритания. Отказът от собствения транспорт за ден има за цел да напомни на жителите на столицата, че качеството на въздуха, който дишаме зависи преди всичко от самите нас.

В инициативата ще се включат всички служители на столична община, като кметът Йорданка Фандъкова изрази надежда, че примерът им ще бъде последван от много други държавни служители, както и представителите на Народното събрание и Министерски съвет.

Денят за по-чист въздух в столицата ще бъде отбелязан и в някои от училищата в София. Преподавателите организират тематични учебни часове, засаждане на дървета и писане на авторски текстове по актуалните екологически въпроси.

Качеството на въздуха в столицата от известно време предизвиква сериозни дискусии. Споровете относно източника на замърсяванията продължават с месеци. Столична община нареди проверки за изгарянето на изкуствени материали, които повишават нивото на фини частици във въздуха.

Друга инициатива в полза на природата е издаването на „зелен билет“. Той важи за цялата градска мрежа, струва 1 лев и е достъпен за столичани само в дните с високо ниво на замърсяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *