Завършва петия сезон на ABLE Mentor
27.05.2016
29 000 души у нас живеят „съвременно робство“
31.05.2016

15% от всички интернет имена в света вече са на кирилица

Петнадесет процента от всички интернет имена в света вече са на кирилица, стана ясно днес при обявяването на старта на европейския домейн на кирилица .ею. Кирилицата се превръща в един от трите основни езика в световната мрежа, наред с латиница и хан/китайски. Над 90% от всички интернет имена са на тези три езика.

Припомняме, че Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията стартира процедурата за .eu на кирилица през 2008 година с анкета, за да се допита до българската интернет общност за предпочитания символен низ. Така беше избрано съчетанието .ею. Заявката беше изпратена за регистрация до Интернет корпорацията за имена и адреси (ICANN), със съдействието на Европейската комисия. Седем години по-късно, ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев и мениджърът „Външни връзки“ на EURid Джовани Сепия, обявиха старта на .ею.

EURid е организацията с нестопанска цел, която управлява домейна от най-високо ниво .eu, след провеждане на тръжна процедура и назначаване от Европейската комисия. Регистърът работи с над 700 акредитирани регистратори и предлага обслужване на 24-те официални езици на ЕС.

„Българският е един от официалните езици и единственият на кирилица в Европейския съюз и неговото използване в интернет пространството е важно за опазването му, както и за утвърждаването на българската културна идентичност. Затова и вече няколко години усилено работим за реализирането на домейн от първо ниво на кирилица“ – заяви Джовани Сепия, мениджър „Външни връзки“ на EURid.

През 2009 г. EURid пусна интернационализирани домейни .eu от второ ниво, които поддържат трите официални европейски азбуки – латински, кирилица и гръцки и днес наблюдаваме бързия растеж на една от тях – домейните на кирилица вече са повече от тези на китайски. Според EURid и ЮНЕСКО, интернационализираните домейни са основните двигатели на многоезичието в киберпространството. Те позволяват стандартната система за управление на домейни (Domain Name System) да разпознава имена на роден език. До края на 2016 г. се очаква стартът и на домейна .бг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *