Полетът София – Истанбул тази сутрин е пренасочен към Измир
29.06.2016
Рекордно понижение на лихвите по жилищни кредити у нас
29.06.2016

11 български храни са номинирани за защитено географско указание

Според проучване на българския клон на организацията Slow Food единадесет типични български хранителни продукта имат шанс да бъдат регистрирани в Брюксел като защитено географско указание. Изследването е проведено като част от кампанията „Да защитим българския вкус“, с подкрепата на евродепутата Момчил Неков.

До момента в България, регистрирани като защитено географско указание са само два продукта – горнооряховски суджук и българско розово масло. Новите единадесет са куртовски розов домат и куртовска капия от Куртово Конаре, Пловдив; месо от източнобалканска свиня, характерна за областите Шумен, Варна и Бургас; еленски бут от община Елена; странджански чай; реселешки воден лук от Реселец, Червен бряг; смилянски фасул; сол от Атанасовското езеро – Бургас; чипровски обге (домашно печени кори за баница от тесто); куткус (тестени зрънца) от Брезница, Гоце Делчев; меурче от Разлога (сушено в дървена пепел или в царевично брашно кълцано месо и подправки); садовски фъстък – Садово, Пловдив.

Продуктите са номинирани от Slow Food, чиято цел е да популяризира и подкрепя производителите на „вкусна, чиста и честна“ храна. Критериите, по-които те ще се избират са произход, защитено географско указание и традиционна рецепта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *