12 месеца пробация за учителката, удряла с пръчка деца със специални потребности
21.01.2019
България дава гражданство на богати чужденци срещу заплащане
22.01.2019

10 причини да се прегръщаме повече

Днес е Международен ден на прегръдката! Проучванията сочат, че прегръдките са един от най-силните инструменти за повишаване на имунитета, борба със стреса и депресията, както и един от най-ефикасните начини да повишим нивата на хормоните на щастието в организма си.

Изследванията показват още, че една по-дълга прегръдка, при която сърцата на прегръщащите се са съвсем близо един до друг, е изключително полезна по следните 10 причини:

1. Физическата близост на прегръдката ни осигурява чувство за стабилност и защитеност. Тя предразполага към открита и честна комуникация.

2. Прегръдката мигновено увеличава количеството окситоцин в кръвта. Това е хормонът на любовта, който лекува самотата и гнева.

3. Когато се прегръщаме дълго, повишаваме нивата на серотонина. Известен като един от хормоните на щастието, той успешно се бори с депресивните състояния и стреса, подобрява настроението ни и ни прави по-щастливи.

4. Прегръдките укрепват имунната система. Емоционалната натовареност в комбинация с лекия натиск на прегръдките стимулират производството на бели кръвни телца, които се грижат за здравето ни и се борят с всички вируси, атакуващи организма ни.

5. Прегръдката подобрява самочувствието ни. Още от детските си години знаем, че прегръдката означава, че сме обичани и специални. Асоциациите, базирани на тактилните усещания, изградени още в ранна детска възраст, продължават да ни влияят на всеки етап от живота ни. Те са „програмирани“ в нервната ни система и ни показват, че сме обичани и желани.

6. Прегръдките действат успокояващо на мускулатурата. Те помагат на нервната система да се отпусне и дори успокояват чувството за болка в меките тъкани.

7. Прегръдката балансира нервната система. Това е свързано с взаимодействието между електричните заряди на различните хора. Докосването балансира електричния заряд и влажността на кожата и действа благотворно върху човешката нервна система.

8. Прегръдките ни учат как да даваме и да получаваме. Именно тя ни показва, че обичта е двустранен процес и е еднакво ценно е да инициираме прегръдка и да получим такава.

9. Прегръдките много приличат на медитацията и смеха. Те ни учат да се наслаждаваме на момента и ни насърчават да разпространяваме положителна енергия.

10. Обменът на енергия между двама души, които се прегръщат е инвестиция в бъдещето на техните отношения. Тя стимулира емпатията и взаимното разбирателство.

Един от най-верните цитати по темата е на Вирджиния Сатир, американски автор и психотерапевт с богат опит в сферата на психотерапията: „Имаме нужда от 4 прегръдки на ден, за да оцелеем, от 8, за да се съхраним и от 12, за да израснем“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *