До 2 месеца пускат продължението на метрото
22.06.2016
Санкционирани са 132 общини по ОП „Околна среда“
22.06.2016

1 млрд. лева за развитие на малките фирми по плана „Юнкер”

Страната ни е една от първите, които са подписали споразумения с български търговски банки.Това каза евродепутатът Ева Паунова която представи “Юнкер”. Той има два стълба и ние сме една от първите 10 страни, които се възползват от частта за подкрепа на проекти за малки и средни предприятия, обясни тя.

Към момента има 4 споразумения, 3 от които функционират. Подписани са над 300 споразумения и се очаква през тези 3 години няколко хиляди малки и средни предприятия в България да получат финансиране на стойност около 1 млрд. лева.

Втория стълб от плана е предназначен за проектиране на проекти е областта на транспорта и инфраструктурата, дигитални технологии и енергийната ефективност . Тези проекти могат да са частни или в партньорства.Ако имат добри идеи, българските общини също могат да ги реализират, съвместно с предприемачите. При проектите няма географско ограничение, квотно разпределение или лимит на средствата, обясни Паунова. Кандидатстването може да стане веднага към ЕИБ.

България е сред първите държави по подадени заявки към консултантския хъб и по подадени проекти на инвестиционния портал.Дори да не бъдат одобрени от ЕИБ, проектите остават на инвестиционния портал и всеки инвеститор може да види дали би се заинтересувал от конкретен проект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *