България е на първо място в ЕС по брой загинали в катастрофи
19.07.2016
Wikileaks обеща да извади 100 000 нови документа за Турция
19.07.2016

ЮНЕСКО: България трябва да предостави за преглед нов план за управление на Национален парк Пирин

На среща в Истанбул, на която присъстваха делегация на българското правителство, начело с ресорния зам.-министър на околната среда и водите Бойко Малинов и директора на Националната служба за защита на природата Мирослав Калугеров, комитетът за световното наследство на ЮНЕСКО задължи България да му представи новия план за управление на Пирин. Планът задължително трябва да бъде подложен и на екологична оценка, и на оценка за съвместимост. България трябва да уведомява ЮНЕСКО за всички развития в Пирин и да не разрешава никакви нови строежи преди приемането на новия план.

По време на срещата стана ясно, че отпадат изискванията ЮНЕСКО да одобри проектоплана за управление на Национален парк Пирин, преди той да бъде приет. Същият се разработва със средства от Европейския съюз и предвижда увеличаване с 14 пъти на зоната за ново строителство, както и стопанска сеч върху 60% от територията на националния парк.

България трябва задължително да прави проверка на общия ефект от нови проекти в Национален парк Пирин и да информира ЮНЕСКО за развития като промени в концесионния договор за ски зона Банско, за да не се допуска ново увреждане на Пирин като обект на световното природно наследство.

ЮНЕСКО задължи България и да изпълни предишни негови препоръки като:
– Да се направи оценка на въздействието на ски зона Банско върху обекта на световно наследство
– Да се изготви механизъм за мониторинг на въздействието на ски зоната върху обекта
– Да се изготвят по прозрачен начин детайлни планове за развитие на туризма за двете буферни зони (Банско и Добринище) като част от плана за управление на Национален парк Пирин
– Да се направи независима оценка на капацитета на обекта и буфера, с цел да се поставят ясни граници на ползването на ски зона Банско.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *