Кметът на Гданск е бил нападнат по време на благотворителен концерт
14.01.2019
Грипна епидемия в 4 области: какви са първите симптоми на грипа?
15.01.2019

Ще спечели ли българската икономика от Брекзит?

Цяла Европа се вълнува от предстоящата сделка за излизането на Великобритания от Европейския съюз. Това доведе до значителни сътресения във финансовите пазари. Една от важните последици е обезценяването на британската лира, която в момента струва около 1,11 евро.

Според експерти от британското издание Гардиън обаче може да повлияе положително на други европейски икономики, в това число на българската.

Последните данни на изданието сочат, че резервациите на хотели в България, направени от британските туроператори, са се увеличили с една трета, което ще доведе до значителен ръст в печалбите на туристическия бизнес. Тази тенденция е свързана преди всичко със спада в цената на лирата, който принуждава британските семейства да търсят нови алтернативи за по-евтина почивка.

Цените в България поставят нашите морски и ски курорти на челните места по достъпност за повечето англичани. Най-предпочитани са ол инклузив почивките в страната ни, при които отпадат разходите за храна.

Медиите твърдят, че ситуацията със спада в стойността на лирата все още не е дала сериозни резултати, но британските домакинства се подготвят за тежки времена в сферата на икономиката. Те се подготвят за значително по-големи сътресения за в бъдеще. Това е свързано преди всичко със спекулациите, че възможно Великобритания на напусне Европейския съюз, без да достигне до споразумение. Подобно решение би довело до огромни проблеми в английската икономика, които неминуемо ще се отразят на платежоспособността на британските граждани.

В същото време министър-председателят на Обединеното кралство заяви, че напускането на Евросъюза без предварително споразумение е напълно невъзможно, тъй като парламентът по-скоро ще блокира решението за Брекзит.

Снимка: The Guardian

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *