Стартира любителският риболовен сезон у нас
01.06.2016
Столичани плащат 1.60 лв. за билет в градския транспорт
01.06.2016

Ще си сътрудничим с Румъния в сферата инвестициите и иновациите

Страната ни ще засили партньорството с Румъния в сферата на иновациите и привличането на чуждестранни инвестиции. Това беше решено на провелото се в Букурещ четвърто заседание на двустранните българо-румънски консултации за икономическо сътрудничество. От българска страна съпредседател е заместник-министърът на икономиката Любен Петров, а от румънска консултациите се председателстваха от държавния секретар на Министерството на икономиката, търговията и връзките с бизнес средата на Румъния Влад Василиу.

„За нас е особено важно да запазим и разширим позициите на българските стоки и услуги в държавите, които са наши традиционни партньори, каквато е Румъния“, посочи при откриването на срещата заместник-министърът. Според него потенциал за нарастване на обемите в двустранната търговия съществува в области като машиностроене, електроника и електротехника, строителство, хранително-вкусова промишленост, текстилна и трикотажна промишленост, IT аутсорсинг.

Зам. – министър Петров определни като перспективни сектори за привличане на румънски инвестиции високотехнологичните производства, машиностроенето и електротехниката, информационните технологии, телекомуникациите, научноизследователската и развойната дейност, технологии по опазване на околната среда, транспортна инфраструктура и логистика, земеделие и хранителни продукти, здравеопазване, медицински туризъм. Според заместник-министър Петров двустранните търговско-икономически връзки могат да се разширят и чрез насърчаване на участието на фирми от двете страни в международни панаири и изложeния.

Той акцентира върху високия потенциал на България да привлича инвестиции в сектори с висока добавена стойност, отговаряйки на високите изисквания на инвеститорите за инвестиционен климат, стабилност и предвидимост на средата. „Сред приоритетните сектори за развитие през 2016 г., към които проявяват засилен интерес и потенциални инвеститори, са бизнес услугите (аутсорсинг) и автомобилостроенето“, подчерта той. „Активно работим и за изграждане на индустриални зони и технологични паркове. Като пример могат да бъдат посочени развитието на Национална компания индустриални зони и София Тех Парк“, изтъкна зам.-министърът и допълни, че успешното развитие на индустриалните зони е ефективен лост за подобряване на бизнес средата и привличането на инвестиции в дългосрочен план.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *