24-годишен българин е осъден по обвинения в тероризъм
29.11.2018
Данъчен служител е арестуван за изнудване
29.11.2018

Ще продължим ли да местим стрелките на часовниците?

През есента Европейската комисия реши, че смяната на лятното и зимното часово време трябва да бъде отменена. Днес обаче се оказва, че това ще бъде много по-трудно отколкото европейските законодатели са подозирали. Немските медии разбиха надеждите на много жители на Европейския съюз, като обявиха, че планът на Жан-Клод Юнкер е на път да се провали.

Идеята за отмяната на ежегодното местене на стрелките беше съпроводена с широко обществено одобрение. ЕК организира онлайн-допитване, в което взеха участие близо 5млн. европейци, като 80% от тях се обявиха в полза на инициативата. Днес обаче се оказва, че планът на председателя на ЕК не е толкова лесно изпълним. Причината, която стои зад това, е липсата на съдействие от страна на правителствата на държавите членки.

Новият закон трябваше да влезе в сила за всички страни-членки на Евросъюза през март 2019 година, но след подробни обсъждания е била посочена нова дата – 28 март 2021г. Експертите обаче се съмняват и в този план.

Първоначално трябваше всяка страна-членка самостоятелно да избере дали да остане с лчтно или зимно часово време. В България Министерството на енергетиката състави онлайн-анкета, чрез която да бъдат проучени настроенията на българите по въпроса. Представителите на европейската власт обаче твърдят, че процесът не може да бъде толкова опростен, тъй като не само всяка държава трябва да вземе решение за своето часово време, но и това решение трябва да бъде координирано с останалите страни-членки.

Брюксел изрази притесненията си, че ако държавите решат да не се съобразяват една с друга, в Европа ще настане същински хаос.

Освен всички организационни проблеми, три от страните членки са се обявили против промяната. Това са Швеция, Полша и Великобритания.

За много държави отмяната на преместването на стрелките би довела до много неудобства. Ако например в Германия бъде избрано лятното часово време, това ще означава, че през зимата слънцето ще изгрява към 9:30, ако пък бъде избрано зимното часово време, то през лятото изгревът ще е около 3ч. през нощта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *