Стартира обществената поръчка за изграждането на 10 км от АМ „Хемус”
12.07.2016
Смартфоните са най-предпочитаните стоки на изплащане
12.07.2016

Швейцарци учат кметове от 5 общини да събират опасни отпадъци

Кметовете на пет общини, ще вземат опит от швейцарците в събирането, съхраняването и третирането на отпадъци от бита. Това са общините Левски, Шумен, Разград, Созопол и Съединение. В групата са включени и експерти от МОСВ, Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и Министерският съвет. Те ще посетят центрове за разделно събиране и съхранение на опасни отпадъци в град Валхвил, инсенератора „Валорек“ в Базел, търговския център „Цугерланд“, в който има обекти за временно съхраняване на лекарства с изтекъл срок на годност, бои, лакове и спрейове и други. Делегацията ще се запознае и с работата на центъра за обемни отпадъци в Хагенхолц.

Обмяната на този опит е в рамките на проект, финансиран от Българо- швейцарската програма за сътрудничество. Той предвижда реализацията на пилотни модели за екологично събиране и временно съхранение на опасни отпадъци в посочените общини, а в 17 съседни общини ще бъдат поставени мобилни пунктуве.

Центровете в Шумен и Разград да бъдат големи, а в останалите три населени места – по-малки. Ролята на мобилни пунктове ще изпълняват микробуси или специално оборудвани камиони до 3,5 тона, в които всеки опасен отпадък ще се събира разделно. Те ще бъдат обозначени, че транспортират опасни отпадъци и ще се движат по заявка на гражданите или по график.

Общата стойност на проекта, който трябва да приключи до 31 май 2019 г., е 8 823 267CHF. ПУДООС е изпълнителна агенция.

В резултат от проекта опасните компоненти ще бъдат отделени от общия поток на битовата смет, което ще гарантира по-добро опазване на околната среда. Ще се повиши и информираността на населението от 22-те пилотни общини по отношение разделното събиране на отпадъците. Пилотните проекти ще трасират пътя за прилагане на подобни модели и в останалите български общини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *