Двама софиянци се проявиха с грабежи по морето
20.06.2018
Какво знаем за интернет и как да използваме функционалността му, за да популяризираме бизнеса си
21.06.2018

Чия е вината за наводнената на 20 юни София?

По време на пороя в София в началото на седмицата, жителите на столицата станаха свидетели на това какви биха могли да бъдат последиците за инфраструктурата след обилен дъжд. В интернет бързо се появиха множество кадри с наводнения на магазини, цели търговски центрове, подлези, но това, което сякаш най-много притесни гражданите, бяха наводнените метростанции.

Има ли реален повод за притеснение на гражданите или това са временни резултати от силния, но бързо преминал дъжд?

Наводнени са различни обекти в българската столица – улици, мазета, приземни етажи, подлези, ресторанти, детски градини и др. Засегнатите обекти включват сградата на хотел „Шипка“, метростанциите „Витоша“ и „Сердика“, Мол Парадайз, църквата в подлеза на хотел „Балкан“, подлезите до Централна гара и Министерство на младежта и спорта, няколко болници, Министерство на туризма, театър „Българска армия“.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова изрази увереност, че наводненията на различни обекти в столицата не са вследствие на неглижирано отношение от страна на институциите към състоянието на столичната инфраструктура.

Друга гледна точка имат видни български архитекти. Председателят на камарата на архитектите в България  Борислав Игнатов изказа своите притеснения по отношение на това, доколко са подготвени българските градове за нетипичните метеорологични условия, предизвикани от настъпилите климатични промени. Глобалното затопляне води до значителни изменения, касаещи климата на страната, и това трябва да се вземе предвид, когато става въпрос за строителство на отводнителни съоръжения. Архитектът настоява, че щетите след наводнението са били предотвратими. За да не ставаме свидетели на подобни ситуации са нужни реформи. Според него решението се крие в промяна на строителния процес и осъвременяване на българските отводнителни системи.

Към момента няма значителни проблеми в столичната инфраструктура. Кметът на София съобщава, че ситуацията е нормализирана, обектите са почистени и щетите са минимални, но жителите на столицата се питат какво би се случило при следващия обилен и продължителен дъжд.

Снимка: в. Труд. https://trud.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *