БСП-София обяви първите 11 кандидата за районни кметове, които ще подкрепи през октомври
18.07.2019

Църквата отбелязва големия християнски празник Успение Богородично

На днешната дата църквата отбелязва един от най-големите православни празници Успение Благородично. Днес ревностните християни почитат паметта на покровителката на майките и семейството – Света Богородица.

Според поверията на този ден не трябва да се работи, а дъждовното време носи плодородна година. Смята се, че точно днес Богородица чува молитвите на бездетните майки и им помага да заченат.

Легендата гласи, че на 15 август 64-годишната Богородица напуска земния си живот и се отправя при сина си в небесното царство. Празникът е известен с народното си наименование Голяма Богородица. Той е най-големият християнски празник през лятото, който се отбелязва с тържествени литургии в църковните храмове.

На този ден много жени с репродуктивни проблеми избират да посетят църквата Успение Богородично в с. Арбанаси, където се намира чудотворната икона на Света Богородица.

Освен това на тази дата празнуват много българи, които носят имената: Мария, Мара, Марин, Марина, Мариян, Марияна, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслава, Преслав и др.

Снимка: в. Труд

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *