Днес отбелязваме Архангеловден!
08.11.2018
12 загинали при стрелба в нощно заведение
08.11.2018

Цацаров обвинява шестима депутати в пране на пари, безстопанственост и укриване на данъци

Сотир Цацаров ще търси наказателна отговорност на шестима депутати от Народното събрание. Днес той поиска да бъде свален имунитета на двама представители от групата на БСП за България, трима от Воля и един от управляващата партия ГЕРБ.

Главният прокурор на България официално поиска разрешение да образува наказателно производство, насочено срещу шестимата депутати, като заяви, че в прокуратурата са постъпили сигнали за сериозни престъпления, извършени от народните представители.

Сред депутатите със застрашен имунитет се оказаха Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов от ПП Воля, които може да бъдат обвинени в сговор за извършване на престъпление с цел печалба. Срещу същите народни представители е заведено и друго дело за изнудване, заради което те вече веднъж се отказаха от имунитета си с писмено съгласие. Оказва се обаче, че писменият отказ важи само за конкретното обвинение и всяко ново такова изисква ново сваляне на имунитета на депутатите.

От групата на БСП Георги Михайлов е обвинен в безстопанственост и сключване на неизгодни договори, а Елена Йончева в пране на пари. Йончева е замесена в съмнителни финансови операции, свързани с фалиралата КТБ, а Михайлов, според получените от прокуратурата сигнали, е допринесъл за натрупването на сериозни задължения на СБАЛХЗ София в периода, в който е изпълнявал ролята на директор на болничното заведение.

Депутатът от ГЕРБ Борис Кънчев пък ще бъде съден за укриването на повече от 300 000 лева данъци.

Снимка: Капитал

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *