Експлозия край Болония в Италия отне живота на двама и рани 7 българи
07.08.2018
Трън в очите на прокуратурата ли е Митьо Очите?
08.08.2018

Храмовете в България се рушат също толкова бързо, колкото и вярата в народа

Около 200 са храмовете в страната ни, които имат нужда от своевременни ремонтни дейности или са напълно изоставени. Тази тревожна цифра, се отнася до ядрото на спасението, което държи народа ни през вековете, а именно вярата. Това е, колкото тъжен, толкова и яростен факт, към който не можем да останем безразлични.

Около българските храмове има огромна история, която не можем да пренебрегваме, оставяйки ги да бъдат сринати от влиянието на времето и управленската немарливост. Непримиримостта е задължителна, когато представители от синода се придвижват в лъскави автомобили, докато български църкви се рушат. Същата тази непримиримост е наложителна, когато свещеници престъпват всякакви обети и демонстрират морален упадък.

Време е да обърнем сериозно внимание върху истински ценните неща, които са съхранили самосъзнанието на българина, дори в тежки времена на робство, когато без значение под какви заплахи, мъчения и унижения е бил подлаган, не е предавал вярата си.

Храмовете ни разчитат на дарители и държава. Не са малко местата, които могат да се похвалят с построени нови сгради, но това не е задоволително, при положение, че често в близост до тях се руши ценен исторически обект.

Поклоническият туризъм е един от бележещите ръст в международен мащаб. България е една от държавите, които могат да се гордеят с концентрация на храмове и места, заредени с енергия, която всички трябва да ценим. Това е още една причина да се обърне сериозно внимание на всяко свято място в страната и да бъде популяризирано сред народа ни и чуждестранните туристи. Вместо това, подобни места пустеят, рушат се или очакват все някой да им обърне внимание, докато не е станало късно. Поредната нелепост в страната ни и пълен абсурд, който не бива да се подминава просто така.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *