Депутатите приеха закона за противодействие на тероризма
31.07.2016
Жълт код в цялата страна заради горещото време
01.08.2016

„Хоризонт 2020“ финансира пет български проекта

Пет български организации ще получат финансиране по програма „Информационни и комуникационни технологии“ (ИКТ) от Рамковата програма за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“ в размер на 1 078 088 евро. Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията координира българското участие в програма ИКТ от „Хоризонт 2020“. През 2015 г. беше организиран информационен ден, на който бе обявено, че приемането на предложенията започва на 20 октомври 2015 г. и приключва на 12 април 2016 г. В конкурса се включиха 42 български организации в 35 проекта.

Два от одобрените проекти са с участие на Софийския университет „Св. св. Климент Охридски“. Българските учени ще разработват инструмент за прогнозиране развитието на рака на гърдата в ранен стадий. Целта е да бъдат подпомогнати онколозите да вземат бързи решения за терапията на пациентите и за подобряване на средната продължителност на живота. Проектът е с потенциал за прилагане и при други видове рак.

В рамките на втория проект с участието на представители на Алма матер, ще бъде разработена и демонстрирана платформа, която ще улесни комуникацията между отделни потребители, енергийните доставчици и институциите, отговорни за енергийната политика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *