Президентът връща за преразглеждане промените по Наказателния кодекс
19.12.2018
Коледно парти или час при зъболекаря: какво накара Ценко Чоков да наруши домашния си арест?
19.12.2018

Хората с трайни увреждания ще получават нов тип финансова помощ

От началото на следващата година влиза в сила новият формат за изчисление на месечната държавна финансова помощ за хората с увреждания.

От 1 януари добавките за социална интеграция и социалната пенсия за инвалидност ще бъдат заменени от месечна финансова подкрепа, определена според степента на увреждане и линията на бедност в страната, която към момента е 348лв.

Помощите ще бъдат изплащани по банков път или посредством пощенските клонове в страната.

Според първоначалните изчисления нововъведенията ще доведат до увеличение в броя на хората с трайни увреждания, получаващи финансова помощ. Експертите казват, че финансова подкрепа ще получат повече от 600 000 души, което е с около 15% повече от броя на получаващите помощи досега.

За хората с от 50 до 70% степен на увреждане са предвидени по 24,36лв. на месец, за тези с 71-90 % финансовата подкрепа от държавата ще бъде в размер на 52,20лв., а хората с над 90% увреждане ще получават 87лв. месечно.

Хората с над 90% степен на увреждане и определена чужда помощ ще получават най-високата финансова подкрепа от около 200 лева.

Лицата, които получават месечна добавка за социална интеграция, няма нужда да подават заявления за нова помощ, а тези, чиято социална пенсия е прекратена ще трябва да подадат документи до края на март 2019, за да продължат да получават финансови добавки.

Снимка: NOVA

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *