Депутатите със съкратена коледна ваканция
15.12.2022
„Закон за борба със скъпотията“ или защо през 1924-та е имало кой да помисли за високите битови разходи на народа… за разлика от днес
07.02.2023

Хиляди са жертвите на земния ад в Турция и Сирия

Шести февруари 2023-та ще остане в историята на Сирия и Турция като една черна дата, която дълго ще се помни.

В ранните часове на 6-ти февруари двете съседни държави бяха разлюлени от силни трусове, които убиха хиляди. Жертвите не спират да се множат, като към момента числото надвишава 5000 починали.

Кахраманмараш се оказа сеизмичната зона, в която беше регистрирано опустошителното земетресение с магнитуд 7,8. Останалите засегнати турски градове са Пазарджък, Анкара, Адана, Трабзон, Мерсин и др. Друга сериозно засегната държава е Сирия, но трусовете са били усетени и в Гърция, Армения, Израел, Египет, Ирак и Ливан.

Стотици семейства са под руините, а броят на жертвите не спира да расте. Успоредно с тях, обаче, се увеличава и прииждащата помощ, като българският посланик в Турция обяви, че страната ни първа е протегнала ръка за помощ към южната ни съседка.

Въпреки огромната трагедия, която застигна турските жители, те споделят, че и за миг не са загубили вяра в управляващите и са оптимистично настроени, що се отнася до помощта от правителството и организацията на турските власти в този наистина критичен момент за страната.

Снимка: facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *