Днес честваме паметта на Света Екатерина
24.11.2020
Трети декември: Международен ден на хората с увреждания
03.12.2020

Хематолог: Ивермектин намалява шанса да се разболеем от Covid-19

Хематологът д-р Чавдар Ботев сподели кое противовирусно лекарство може да намаляи шанса да се разболеем от коронавирус. Д-р Ботев сподели пред екипа на БНТ1, че ивермектин е противовирусно лекарство, което намалява шанса за заразяване с 93%. Според него, ако приемаме ивермектин профилактично, шансът да се заразим е само 7%.

Д-р Ботев споделя, че има най-голямо доверие на протоколите от Националния иститут по здравеопазване.

Д-р Чавдар Ботев съобщи, че в момента има 7-8 противовирусни лекарства, които помагат за лечението на Covid-19. Неговото мнение е, че трябва да се ограничи максимално употребата на антибиотици. Според него много хора се плашат, ако чуят пневмония, но това не означава, че със сигурност трябва да се започне антибиотично лечение.

Препоръките на д-р Ботев са да не се спира приема на селен, цинк и витам D. Като витам D е изключително важен студените месеци, в които слънцето не е толкова силно.

Хематологът коментира и симптомите, които се проявяват при боледуване от коронавирус. Той съобщи, че  дните между 8-ми и 11-ти ден са изключително важни. В този период тялото започва да вдига висока температура (38,39,40 градуса), което означава, че вирусът започва да се свързва с антитела.

Д-р Ботев съветва всички да запазят спокойствие, защото то е много важно за лекото лечение и преминаване през пандемията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *