Кибертормоз е причината за опита за убийство в кв. Надежда
31.07.2018
Трима журналисти са били убити при засада в Централноафриканската република
01.08.2018

Франция налага официална забрана за използване на телефони в училищата

Френските законодатели постигнаха съгласие по въпроса със забраната на смартфоните в училище, която ще влезе в сила през септември. Темата беше поставена по време на кандидат-президентската кампания на Еманюел Макрон в началото на миналата година.

Съветът на сенаторите и Националната асамблея на Франция успяха да постигнат споразумение, което засяга и трите етапа на френската образователна система (начален, основен и среден). То забранява използването на телефони, когато то не е с учебна цел.

От сега нататък учениците във Франция ще бъдат „офлайн“ – каза в туит депутат от партията на Макрон в четвъртък.

Учителите дълго чакаха подобна реформа в образователната система, която да сложи край на разсеяните погледи в класната стая. А проблемът е повсеместен, тъй като във възрастовата група на 12-17 годишните 9 от 10 ученици имат собствен смартфон. По-рядкото използване на подобни устройства ще намали броя на случаите на кибер насилие в училищата, а също така ще ограничи достъпа на децата до кадри с насилие и порнография.

Също така вече за учителите ще бъде още по-лесно да конфискуват телефони, когато това е необходимо. Всяко училище самостоятелно ще решава каква политика да приеме. Предложените варианти включват учениците да предават устройствата преди да влязат в училището и да ги получават обратно след края на учебните часове или телефоните да бъдат изключени, но да останат в раниците на децата.

Френският министър на образованието казва, че това е закон, който е нужен в 21в.. Критиците на новия закон твърдят, че мерките засягат проблема твърде повърхностно, тъй като училищата вече имат опцията да забранят използването на телефони, а статистиката показва, че учениците така или иначе нарушават правилата.

Този закон идва точно навреме за френските жители, тъй като във вторник миналата седмица беше публикувано подробно американско изследване, което доказва връзката между постоянното използване на социални мрежи, писането на кратки съобщения, стрийминга и все по-честите случаи на деца и младежи със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност.

Снимка: Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *