Руски шпионаж: Един от арестуваните е направил пълни самопризнания
22.03.2021
Избори 2021: Поставените под карантина ще могат да гласуват!
24.03.2021

Дарк нет: Търговия на фалшиви PCR тестове и ваксини

Дарк нет или както повечето хора го наричат – тъмната страна на интернет, е мястото, на което се извършва незаконна търговия, разпространение на оръжия, незаконни субстанции и тероризъм.

В последните месеци проучвания са показали, че Дарк нет се възползва и от Ковид пандемията, като е започнала търговия на фалшиви негативни тестове за Ковид, фалшиви сертификати за ваксинация и фалшиви ваксини.

Става ясно, че в Даркнет се е продавала и ваксината АстраЗенека, която на пръв поглед изглежда истинска.

Цената на ваксината надвишава 1000 долара, докато фалшивите тестова струват около 25 долара. Цените на фалшивите сертификати са около 200 долара, защото след време ще бъдат необходими при пътуване или назначаване в нова фирма.

Държавните агенции предупреждават населението да избягва да публикува информация или снимки за ваксинацията си или тестове за корона вирус. По този начин се предпазва от кражба на лични данни и кибератаки.

От направено проучване през 2019 г. на Международна компания за информационна сигурност става ясно, че в последните години интересът на всички българи към Дарк нет е нарастнал. През 2019 г. българските потребители в тъмната страна са около 10 000.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *