Собственикът на питбула, нахапал професор в Овча Купел, разказа своята версия
22.11.2018
Почина ръководителят на руското военно разузнаване
22.11.2018

Фалшиви сайтове обещават изгодни оферти, а всъщност източват банкови сметки

Киберпрестъпните групи се възползват максимално от потребителския интерес около намаленията на Черния петък утре. ГДБОП алармира Интернет потребителите, че непрекъснато се появяват нови фалшиви сайтове, пълни с изключително примамливи оферти, които привличат вниманието на потребителите, но всъщност предлаганите продукти дори не съществуват.

Тези уебстраници имат за цел единствено да накарат потенциалните купувачи да въведат информация за банковите си карти и да източат средства, докато заблуждават потребителите, че поръчката им се изпълнява.
ГДБОП призова онлайн потребителите да бъдат много внимателни, когато правят поръчки от сайтове с неясен произход. Измамните уебсайтове съдържат минимално количество информация – липсват данни за търговеца, дейността на фирмата и условия за ползване.

В същото време страниците са широко рекламирани с помощта на банери в други сайтове, както и социалните мрежи. Те често са преведени на няколко езика, за да достигнат до повече хора и да изглеждат по-достоверни за по-лесно заблудимите потребители.

Фалшивите сайтове предлагат невъзможно ниски цени, съпроводени с обяснения, че доставката на стоките може да се забави близо 2 месеца, като по този начин си дават достатъчно време да съберат парите от поръчките на потребителите и да изтрият уебстраницата преди да изтече срокът за доставка.

След това дори „купувачите“ да потърсят правата си, парите им не могат да бъдат възстановени, тъй като най-често те са преведени в сметки в чужбина – Китай, Индия и други държави извън Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *