История на читател – Има ли двоен стандарт в България и кой е по-по-най-дискриминиран
13.08.2018
Италианецът, подпалил българка, ще бъде обвинен в опит за убийство
15.08.2018

Учителските заплати се увеличават с 20% от догодина

С наближаването на 15 септември не само учениците се готвят за началото на учебната година. В обществото активно се водят дебати по различни въпроси, свързани с образователната система в България. Новината на деня е решението на кабинета Борисов да увеличи заплатите на българските учители с 20% от следващата година.

Дългоочакваната промяна има за цел да направи учителската професия по-привлекателна за младите педагози. Правителството отдавна даде заявка, че образованието е една от приоритетните сфери, на които ще бъде отделено внимание и значителен дял от държавния бюджет. Премиерът едва преди няколко седмици заяви, че учителят е централна фигура в образователната система и има основно значение за развитието на младите българи. Изглежда Борисов застава твърдо зад думите си.

В момента брутната учителска заплата е малко над 1000лв., което е близо до средната в страната. Планът на Герб очертава перспективата до края на редовния им мандат през 2021г. заплатите на учителите да продължават да се увеличават и да надхвърлят 1500лв.

Повдигнат беше въпросът и за отношението на управляващите към използването на технологии в процеса на обучение. Министърът на образованието и науката изрази съпричастност към учителите, които имат проблеми с дисциплината по време на учебните часове заради използването на смартфони. Той се съгласи с тях, че дисциплината е един от факторите с огромно влияние върху учебния процес, но в същото време според него забраната на „смарт“ устройства по училищата не дава добри резултати. Идеалният вариант е те да бъдат включени в учебния процес, казва Красимир Вълчев.

Плановете на правителството включват изграждането и използването на дигитални образователни методи. За момента се работи по създаването на мрежи за безплатен безжичен интернет достъп във всяко българско училище. Този проект е реализиран в повече от 1000 учебни заведения в цяла България.
Важна част от бъдещите планове на правителството в образователната сфера е и изграждането на така наречения „образователен облак“, който ще направи учебното съдържание общодостъпно.

Снимка: Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *