И в България можело?! Рекламна агенция подава ръка на малкия и среден бизнес в страната
25.07.2018
Отвлеченото момиче от Добрич е открито живо и е в стабилно състояние
26.07.2018

Учени откриха езеро под ледовете на Червената планета

На 25 юли в медиите се появи новина, която разтърси света на науката. Радарът на един от космическите обекти, изследващи нашата слънчева система, е забелязал голямо езеро под ледовете на южната полярна шапка на Марс. Учените смятат, че откритието е от изключителна важност, тъй като воден басейн с подобни размери може да е знак за съществуването на микробиологичен извънземен живот.

Диаметърът на засечения обект е около 20км, а формата му е подобна на триъгълник с заоблени ъгли. Езерото се намира под около 1,5км ледена маса и е първият източник на вода в течно състояние, открит на Марс.

Един от главните въпроси в науката от векове е „ Съществува ли живот отвъд Земята?“. И макар и наличието на течаща вода на Марс да не означава съществуването на зелените човечета, които сме свикнали да виждаме в холивудските продукции, то тя е важен елемент в живота на всяко познато живо същество и наличието ѝ би могло да означава, че извънземният живот съществува под някаква форма на най-близката до нас планета.

Изследователите казват, че това не е доказателство. На този етап изследването на водоизточника може да продължи с години, тъй като, за да бъде достигнат, трябва да бъде преодоляна огромна ледена маса.

Други учени са по-оптимистично настроени. Те изтъкват факта, че мястото се доближава изключително много до хабитатите, които се срещат и на нашата планета. Те настояват да се вземе предвид, че дори на Земята съществуват организми, които живеят в ледена среда.

Според изследванията езерото било по-студено от 0 ℃, но водата оставала в течна форма, заради голямото количество соли в състава ѝ. Анализаторите смятат, че температурата на езерото е между -25 ℃ и -70 ℃.

Новите открития показват, че преди 3млрд. години Марс е предлагала много по-подходящи условия за живот. Въпросът е дали, когато условията са се променили, формите на живот съществуващи на Марс са били достатъчно еволюирали, за да оцелеят.

Снимка: Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *