Какво се случва с парк „Лебеда“ и едноименния ресторант, пустеещ от години
20.06.2019
Столична община въвежда Червена зона за паркиране
28.06.2019

Управляващите окончателно отхвърлиха предложението за намаляване на ДДС

Управляващите сложиха край на обсъжданията по повод предложението за намаляване на ДДС върху определени стоки от първа необходимост, отправено от страна на опозиционните партии БСП и ДПС.

Предложението беше внесено за официално разглеждане от Парламента след избори в края на май. Инициатори бяха представителите на парламентарната група на ДПС. Парламентарната група на БСП също внесе подобни предложения за данъчни облекчения. Това постави ГЕРБ и Обединените патриоти в позицията да вземат решение, което неминуемо ще окаже своето влияние върху ежедневието на българските граждани.

Днес стана ясно, че намаление на ДДС върху храните и основните стоки няма да има. В изявление след заседанието на коалиционния съвет, министър-председателят на страната Бойко Борисов заяви, че в коалиционното споразумение между управляващите партии изрично се споменава, че по време на този мандат няма да се правят промени по законите, касаещи данъчното облагане.

Премиерът закри дебата по темата, като съобщи, че кабинетът няма да подкрепи никакви намаления на ДДС, тъй като подобни действия биха били в разрез с коалиционното споразумение между ГЕРБ и Обединените патриоти.

Според депутатите, подкрепили предложението, мярката за намаляването на ДДС върху основните хранителни стоки е крайно наложителна. Те припомниха, че ДДС върху храните в други европейски държави е значително по-ниско от това в България. В Чехия, например, то е 15%, в Гърция – 13%, в Испания – 10%, а в Люксембург – едва 3% от стойността на продукта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *