Правителството даде 1, 5 млн. лева за ремонт на улична мрежа в София
10.06.2016
еврокомисията насърчава иновациите с нов инвестиционен фонд
Нов управляващ орган на програмата „Наука и образование за интелигентен растеж”
10.06.2016

Улесняват достъпа до публичната информация

Првителството одобри Наредба за стандартните условия за повторно използване на информацията от обществения сектор и за нейното публикуване в отворен формат. Това ще осигури по-лесен до публична информация и повече прозрачност на администрацията. Документът е изготвен в изпълнение на изискванията на Закона за достъп до обществена информация, който въвежда задължение за организациите от обществения сектор да обявяват публичната информация, която събират, създават и поддържат, в отворен машинночетим формат, позволяващ повторна употреба.

Проектът на наредбата е изготвен от постоянната работната група за прозрачност на управлението към Съвета за административната реформа и въвежда основни изисквания и принципи за повторната употреба на информацията от обществения сектор.

Публикуването на публичната информация в отворен формат значително подобрява достъпа до информация и нейното повторно използване за нетърговски и търговски цели. Повишава се прозрачността на администрацията и се засилва участието на гражданите в управлението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *