Европейският план Юнкер ще работи и след 2018 година
02.06.2016
Експерти очакват възстановяването на еврозоната да подкрепи ръста на експорта
03.06.2016

Увеличават студентските стипендии

След петата работна среща с представители на студентските съвети, Министерство на финансите, Съвета на ректорите и МОН, вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева обяви, че средствата за студентски стипендии, които се отпускат от държавата ще бъдат увеличени с 20%.

Това ще стане с промяна на Постановление на Министерския съвет № 90, а средствата за тази академична година ще се осигурят от резерви на МОН. За следващата година ще се заложат близо 3 млн. лв. за стипендии, защото се вдига минималният и максимален праг на размера. Студентите подкрепиха политиката на министерството да стимулира качеството в образованието, затова вече критерият за стипендия ще бъде само „среден семестриален успех“.

Ще продължат да се дават стипендии и по право – на сираци, майки и др. От 200 лв. на 300 лв. се увеличава и размерът на специалните стипендии.
Представителите на студентите се съгласиха, че не е разумно и вече не настояват за промяна в проекта за европейските стипендии. Министър Кунева подчерта, че е за устойчива политика в образованието и благодари на студентите за постигнатото разбирателство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *