МВР разкри най-голямата схема за фалшиви банкноти от 11 години насам
23.10.2018
Няма да повярвате на какво станаха свидетели пловдивчани миналия уикенд
24.10.2018

Търговски кораб от Древна Елада беше открит в Черно море

Учени откриха търговски кораб от Древна Елада, лежал на дъното на Черно море повече от 2400 години. Плавателният съд е намерен съвсем близо до българските брегове.

Потъналият кораб е дълъг 23 метра и е бил намерен при съвместно прочуване на британски и български изследователи. Смята се, че археологическата находка е най-старият запазен кораб в света. Изследователите били впечатлени от факта, че плавателният съд бил почти точно копие на декорациите на древногръцките съдове за вино.

Корабът е съхранил цялостния си облик – запазени са дори рулят, греблата, мачтата и вътрешността на трюма.

Изследователите споделят, че не са вярвали, че може да бъде намерен толкова стар кораб в толкова добро състояние. Според тях кадрите, показващи находката на морските изследователи, показват един отминал свят.

Специалистите казват, че корабът е толкова добре запазен благодарение на дълбочината, на която се намира, и липсата на кислород на 2000м под морското равнище. Той е датиран около 400 г. пр. н.е. Плавателният съд, открит на около 80км от бреговете на град Бургас, е бил един от многото, които са превозвали стоки през Черно море. За момента учените планират да оставят останките там, където са били намерени, тъй като според тях няма опасност неговата цялост да бъде нарушена нито от условията в дълбините на морето, нито от водолази.

Корабът напомня декорацията на древногръцка ваза, датирана около 480-470г. пр.н.е. Изследователи от университета в Саутхемптън са датирали останките с помощта на въглероден метод за анализ, но товарът и подробностите около пътуването на кораба остават неясни.

Археолозите се надяват, че ще бъде осигурено допълнително финансиране и корабът ще им даде повече информация за древните технологии, начин на търговия и транспортни пътища в региона.

Снимка: BBC News

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *