еврокомисията насърчава иновациите с нов инвестиционен фонд
8.1% спад на фалитите у нас
22.07.2016
Сигналите срещу магистрати вече ще се подписват с три имена и ЕГН
22.07.2016

Търговските ни представители зад граница със значителен принос за увеличаване на експортния ни потенциал

„Търговските ни представители работят успешно за промотиране на българските продукти на международните пазари и увеличаване на експортния потенциал на страната ни“. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на брифинг след провеждане на вече традиционната годишна среща на представителите ни в Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ) зад граница, която се провежда в София Тех Парк. В срещата участваха и зам.-министрите на икономиката Любен Петров и Даниела Везиева.

Инициативата на Министерство на икономиката позволява не само да се направи оценка на постигнатите през изминалия период резултати от дейността на СТИВ, но и да се очертаят приоритетите в провежданата от правителството ни външноикономическа политика чрез тях. Интерес към среща със СТИВ са проявили над 200 представители на български компании, които в следващите месеци ще работят на съответните пазари за реализиране на контакти. По време на двудневния форум представителите на бизнеса и работодателските организации ще имат възможност за директни срещи и контакти с съветниците в СТИВ.

„Красноречива оценка за работата на нашите търговски представители е регистрираният през 2015 г. ръст в износа от 5.3%“, посочи министър Лукарски. По негови думи сериозен принос към този ръст имат именно търговските ни представители. „Тези срещи вече ги превръщаме в традиция и за поредна година имахме възможността да обсъдим постигнатото и как да подобрим дейността във външноикономически план“, допълни той.

Министър Лукарски подчерта огромната роля на СТИВ в организирането и провеждането на междуправителствените комисии, които в повечето случаи са съчетани с бизнес делегации. По думите му това е съществен принос за взаимното сътрудничество на конкретните локации и икономическите връзки, които се създават. За изминалия период са отчетени 29 посещения в чужбина и 50 бизнес форума и 19 проведени заседания на междуправителствени комисии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *