Броят на жертвите на наводненията в Япония нараства
10.07.2018
Столичанин уби собствения си баща
11.07.2018

Търговската война между САЩ и Китай продължава

Още в началото на своя мандат като президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще работи за преосмисляне на търговските отношения между Китай и Америка. Тези негови изказвания останаха на заден план, тъй като гражданите обърнаха по-голямо внимание на имиграционните му политики. Но плановете за нови такси за внос на китайски стоки бяха обявени още преди месеци.

В края на миналата седмица Тръмп обяви, че новите мита официално влизат в сила. Китай спази думата си и само няколко часа по-късно наложи мерки в отговор на тези на САЩ. Според решението на американския президент с четвърт на сто се увеличават таксите за облагане на стоки, свързани с производството на компютри и високотехнологични устройства. Засегнати са IT и автомобилната индустрия. Според специалисти щетите, които новите закони ще нанесат на китайската икономика, възлизат на повече от 30 млрд долара.

Китайските власти изразиха разочарованието си от решението на Тръмп и съобщиха, че няма как да не отговорят действията му с ответни мерки от тяхна страна. Те не пропуснаха да отбележат, че подобни постъпки на САЩ неизбежно ще доведат до международна търговска война, която ще даде своето отражение върху всички големи световни икономики. Както всяка война и в тази няма да има победители, казва говорителят на външното ведомство.

Днес се появи ново изказване на Вашингтон по въпроса. Събитията от последната седмица няма да са края на търговската война между две от най-големите световни икономики. През есента САЩ предвижда нови мита на стойност 200 млрд щатски долара. Според президентът Тръмп това се налага, тъй като Китай са избрали да отговорят на първоначалните мита с контрамерки. Според новата информация през септември в списъка с облагаеми продукти ще влязат и хранителни стоки, метали, химикали и други.

Новите мерки ще имат за цел да възстановят средствата, които САЩ са изгубили след въвеждането на китайските ответни мита.

Европейският съюз за момента запазва неутрални позиции, въпреки че в качеството си на друга голяма икономика няма как да не усети измененията в световната икономика и да не пострада от резултата на международна търговска война от такъв мащаб.

Снимка: Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *