Повече от 20% от българите живеят под линията на бедността
02.05.2019
Ново мащабно проучване твърди: влиянието на социалните мрежи е минимално
08.05.2019

Търговията с кръв в столицата процъфтява

Разследване на в. Монитор разкри схема за търговия с дарена кръв, която активно се развива пред хематологичните центрове в столицата. По-редките кръвни групи се продават на по-висока цена.

Търговцитена животоспасяваща човешка кръв често преценявали каква сума да поискат в зависимост от това каква кола кара човекът, който търси дарител, както и по това как е облечен. Продажбата се осъществява с помощта на бележките, които удостоверяват, че кръводарителят е дарил конкретно за определен човек в нужда. За най-рядко срещаните групи – АБ и Б, цената на една бележка достига 600 лева.

Платените кръводарители добре познавали изискванията при отделните операции и колко точно кръв е необходима за всяка една от тях. Тяхната работа била допълнително улеснена предвид факта, че броят на безвъзмездните кръводарители с всеки ден намалява, а дарената кръв се оказва недостатъчна за процедурите в болничните заведения.

Професионалните ангажименти на търговците на кръв намалявали през лятото, когато горещините налагат отлагането на оперативната намеса.

В България търговията с кръв е абсолютно забранена, а кръводаряването се извършва безвъзмездно с изключение на регистъра на платени кръводарители, където са включени дарители с редки кръвни групи, които обаче получават незначително заплащане за всяко свое дарение. Държава предвижда възнаграждение от 90лв/л кръв.

В същото време кръв може да дари всеки здрав човек между 18 и 65г., като предварително се подложи на кратки тестове, които имат за цел да установят дали здравословното му състояние позволява даряването на кръв и каква е кръвната му група.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *