80% от българите са планирали почивка през лятото на 2016 г.
01.08.2016
Протест срещу застрояването на детска площадка в Младост
01.08.2016

Турция: Визова либерализация или пускаме мигрантите

Ако 28-те страни членки не осигурят безвизов режим на турските граждани до октомври, Турция заплашва да спре изпълнението на споразумението за мигрантите, съобщава ДПА.

„Ако не бъде постигната визова либерализация, ние ще бъдем принудени да се дистанцираме от споразумението за връщане на мигранти и споразумението от 18 март”, заяви външният министър на съседката ни Мевлют Чавушоглу пред германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Споразумението беше сключено между ЕС и Анкара с цел спирането на бежанския поток към съюза. В замяна Турция трябваше да получи визова либерализация. Сделката, обаче се отложи, защото Турция не беше изпълнила всичките 72 критерии.

Сделката работи, защото Турция предприеме „много сериозни мерки”,включително борба с трафика на хора, каза още турският министър.

„Но всичко това зависи от вдигането на визовите изисквания за наши граждани, което е заложено в споразумението от 18 март”, добави Чавушоглу.

Той подчерта, че коментарът му не означава отправяне на заплаха.

В Брюксел Европейската комисия обяви, че няма да се повлияе от исканията на Анкара.
Визовите облекчения за турски граждани ще влязат в сила, когато всички необходими критерии бъдат изпълнени, каза говорител на Комисията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *