Десислава Иванчева с призив за равнопоставеност в кампанията за евроизборите
25.04.2019
Повече от 20% от българите живеят под линията на бедността
02.05.2019

Трябва ли да има тестове за шофьорите над 60г.?

Представителите на Агенция за пътна безопасност излязоха с предложение за въвеждането на контролни тестове за шофьорите, навършили 60г. Те се аргументираха с факта, че с възрастта рефлексите на водачите на автомобили се забавят, а в някои случаи дори влошеното им здравословно състояние не им позволява да управляват автомобилите си безопасно, като по този начин застрашават не само своя живот, но и здравето на останалите шофьори.

Предложението обаче предизвика различни реакции.

Специалистът в сферата на пътната безопасност Румен Миланов заяви, че подобни мерки са дискриминационни спрямо по-възрастните поколения. Според него обстойните медицински прегледи са задължителни, но статистиката показва, че не рефлексите, а добрата ориентация в пътната обстановка е важна за безопасното шофиране. Това означава, че статистически погледнато шофьорите с по-малко опит са далеч по-опасни от възрастните водачи.

Експертът твърди, че е много по-важно агенцията да изгради безкомпромисна йерархична система, която да предвижда строги наказания за нарушителите, съобразени със степента на провинението. Миланов смята, че тестове са отлична идея, но те трябва да бъдат прилагани не само при възрастните шофьори.

Припомняме, че Агенцията за пътна безопасност предложи да бъде въведен по-строг контрол за шофьорите над 60г. Възраст, който да включва периодични изпити, но към момента все още не е ясно какво биха представлявали подобни тестове. Специалистите не уточняват дали тестовете ще включват медицински изследвания, теоретични въпроси или ще бъдат изцяло практически.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *