Храмовете в България се рушат също толкова бързо, колкото и вярата в народа
07.08.2018
Говорителят на Путин заяви, че санкциите на САЩ са абсолютно неприемливи
09.08.2018

Трън в очите на прокуратурата ли е Митьо Очите?

Или защо те ги хващат, а ние ги пускаме?

Димитър Желязков, който в последните дни се сдоби с международна известност, след като беше обявен за издирване чрез системата на Интерпол, е добре познат „бизнесмен“ от епохата на 90-те.

Медиите го представиха пред обществото, когато той беше ранен при стрелба в един от курортите по южното Черноморие, където работят Митьо Очите и обкръжението му. Това се случи преди 2 години и би могло да се каже, че това е събитието, което накара българския народ да обърне внимание на беззаконието, царящо по морските ни курорти.

Обществото обаче забравя бързо, а прокуратурата в продължение на години избираше да игнорира дейността на Очите, докато един ден, а именно на 02.08. не реши да проведе мащабна акция по издирването на наркопласьори, рекетьори и други лица, свързани с организираната престъпност по Черноморието. За лидер на групировката беше обявен Димитър Желязков и тъй като „бургаският бизнесмен“ се оказа извън България, българската прокуратура организира издирването му по Балканския полуостров с заповед за арест от Интерпол.

Митьо Очите е задържан в турския град Истанбул след два дни международно издирване, където той се радва на приятната компания на общински съветници и бивши кметове от бургаски регион, които на практика твърдят, че известният мафиот е просто техен далечен познат и те знаят за него толкова, колкото знае редовният зрител на новините в 19ч. Изключително правдоподобно, не мислите ли?

Още на следващия ден, когато Димитър Желязков е екстрадиран в България, опасният престъпник, обявен за интернационално издирване само 2 дни по-рано, е пуснат на свобода. Оказва се, че дългогодишното разследване на прокуратурата, което уличава Очите в организация на група за рекет, разпространение на наркотици и палеж на автомобили по Българското Черноморие, е достатъчно за международна заповед за издирване, но не и за задържането му в българския арест.

Остава да се чудим толкова ли са некомпетентни българските държавни институции или Димитър Желязков – Очите е престъпник от световна класа, пред когото властта е безсилна. Защо прокуратурата избра да завърши дългогодишно разследване с издирване от Интерпол, което постигна само връщането на Желязков на родна земя, където той отново се оказа неприкосновен? Прах в очите ли беше ареста на Митьо Очите?

Вероятно тепърва предстои да разберем. За съжаление, развръзката може да отнеме на българската прокуратура още няколко години.

Снимка: 168 часа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *