Близо 300 души протестираха след побоя над военен във Войводиново
08.01.2019
Ръководителят на АПИ подаде оставка
09.01.2019

Тръмп с обръщение от Овалния кабинет: САЩ е в хуманитарна криза

Президентът на САЩ Доналд Тръмп продължава своята борба за стената на границата с Мексико, чието построяване стоеше в основата на предизборната му програма. Американският лидер получи подкрепата на голяма част от американското общество, но все още не е успял да изпълни политическите си обещания, тъй като вече в продължение на две години се сблъсква с категоричен отказ да му бъде осигурено финансиране от страна на Конгреса на САЩ.

Конфликтът между президента и Конреса доведе до частичното разпускане на правителството, което продължава вече 18 дни.

Анализатори очакваха, че Доналд Тръмп ще обяви извънредно положение, което ще му позволи да построи стената по южната граница без изричното съгласие на американския Конгрес. Това обаче не се случи. Президентът избра умерения подход, като излезе с реч, в която призова американците да обърнат внимание на хуманитарната криза, пред която е изправена страната им. Тръмп заяви, че южната граница на САЩ е слабото им място. Според него през границата с Мексико в Щатите навлизат опасни престъпници и 90% от незаконните наркотични вещества, разпространявани в държавата. Бизнес магнатът настоя, че това е и най-голямата заплаха за американското общество.

Речта му беше излъчена по всички големи телевизии, а противниците му отвърнаха, че президентът насажда лъжливи твърдения и се възползва от страховете на милиони американци. Те го разкритикуваха за решението му по отношение на работата на правителството, тъй като то оставя без заплати 800 000 държавни служители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *