Остарелите методи на акушерите ли отнеха живота на млада майка в Сливен?
20.08.2018
8-годишно момиче от Мездра не спира да изумява с таланта си
22.08.2018

Тръмп заяви, че няма да прави повече отстъпки към Турция и Ердоган

В понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп с увереност заяви, че няма да приеме нито едно от исканията, които Турция предяви, за да освободи задържания американски пастор. Той каза, че не се притеснява от факта, че решението му може да навреди на икономическата ситуация в Европа.

В интервю с Ройтерс американският президент съобщи, че е смятал, че е имал уговорка с президента на Турция Ердоган. Той съдействал за освобождаването на турската гражданска, задържана от израелските власти, като считал, че това ще доведе до освобождаването на пастора Андрю Брънсън, обвиняван за заговора срещу Ердоган от преди две години. Турция обаче все още отказва да изпълни своята част от сделката.

Тръмп сподели, че смята действията на турската държава за неоправдани. Според него Ердоган прави голяма грешка, като решава да се противопостави на САЩ и обявява, че отстъпки от вече наложените санкции няма да има.

Анкара поиска Фетхуллах Гюлен, който се намира на територията на Щатите, да бъде предаден на турските власти, но на този етап Вашингтон няма да намерение да изпълни това искане.

След като Ердоган отказа да освободи Брънсън, американският президент наложи санкции под формата на мита върху вноса на стомана и алуминий от турската държава, като анализатори видяха в това опасност за европейската икономика.

В интервюто си Тръмп казва, че е взел правилното решение и че изобщо не се притеснява за щетите, които санкциите могат да нанесат върху икономиката на Европа.

Конфликтът между двете световни сили продължава вече 2 години, или откакто американският пастор беше задържан в Турция без право да напусне страната и да се върне в родината си. Той е арестуван за предполагаемо участие в опита за преврат срещу Реджеп Ердоган от 2016г. Духовникът отрича обвиненията, но въпросът бързо придобива международна значимост, след като в замяна на пускането на свобода на американския гражданин, Анкара изисква предаването на турските власти на турския проповедник Фетхуллах Гюлен, който също е обвиняем в заговора срещу турския държавен глава и се намира на територията на САЩ.

Президентът Тръмп завърши интервюто си с положителна оценка за турската държава и турските граждани, но в същото време каза, че не е склонен да прави повече компромиси в отношенията си с Анкара. Според него за да бъде решен конфликта без допълнителни усложнения, диалогът не може да е едностранен.

Снимка: Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *