Българите плащали най-евтин ток… Дали?!
03.09.2018
Кога майките-героини на България, ще бъдат чути и подкрепени…!?
05.09.2018

Трагична България представя ужаса: Българските инвалиди и техният кошмар – инвалидните пенсии

Пенсиите за инвалидност са сред едни от сериозните проблеми на обществото ни. Злоупотреби не липсват, но както всяко нещо в България и тук можем да станем свидетели на куриозни случаи.

Може би много от вас се чудят защо човек с доказани заболявания, понякога и видими проблеми, се налага да се явява периодично пред ТЕЛК (териториални експертни лекарски комисии). С колко процента може да се повиши работоспособността на човек с ампутирани крайници или на човек със сърдечна недостатъчност!? Невъзможността на някои от пациентите да се явят пред ТЕЛК комисия е един от сериозните перипети пред тях. Тук е моментът да поставим въпрос пред управляващите, кога ще бъдат улеснени пациенти, страдащи от неизлечими заболявания и останали инвалиди поради някаква причина, без да им се налага да доказват периодично, че е невъзможно състоянието им физически да се е променило към по-добро.

Все пак съществуват неща, които улесняват пациенти, чиито достъп до комисиите е немислим, заради тежко състояние и двигателни затруднения.

Ако вие или ваш близък сте трудно подвижни, можете да изискате посещение от ТЕЛК, занимаващи се с териториални казуси или също така НЕЛК, които отговарят на национално равнище. За да е възможно това, трябва да имате медицинско удостоверение за невъзможността ви да правите преходи, издадено от личния лекар. Важно е да знаете, че щом сте здравно осигурено лице, не дължите никакви такси що се отнася до изследвания, назначени от лекуващ лекар, които са важни и се изискват от ТЕЛК или НЕЛК.

Документите, които са ви необходими за явяване пред ТЕЛК:

За това разчитайте на пълното съдействие, което трябва да ви окаже семейният лекар. Той ще съобрази конкретната ситуация с това, което се изисква от комисиите и ще ви назначи пълен набор от изследвания, както ще ви посочи необходимите ви документи, за да се явите. Определянето на комисия се извършва съобразно местожителството на пациента. Още едно важно нещо, което трябва да знаете, се отнася до това, че за получаване на експертно решение трябва да се явите лично или да упълномощите друго лице, чрез нотариално заверено пълномощно. Недопустимо е даването на експертно решение на трети лица, независимо от родствената връзка с пациента, ако те не притежават нужното пълномощно.

Тази година инвалидните пенсии бяха повишени, което независимо от символичната цифра на „скока им“, се оказа лъч надежда за пенсионерите. Припомняме, че Здравната каса не поема 100% от лекарствата на болните в България, а пенсиите са наистина в тъжен размер, който трябва да покрие лечението, храната, сметките и други разходи на всеки болен, който е в неработоспособност. Това е мрачното настояще в страната ни. Това е и причината много от хората, за които е противопоказно да работят, все пак да взимат смени някъде, за да могат да си осигурят, ако не висок, то поне нормален стандарт на живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *