Бойко Борисов: не съм водил разговор за увеличение на учителските заплати
21.06.2016
Очаква се силен спад на лирата, ако Великобритания напусне ЕС
21.06.2016

Топ оферти за почивка в Созопол

Оферти за почивка в Созопол

Ако планирате да прекарате лятната си почивка на Българското Черноморие, може би имате известни колебания накъде точно да се отправите. По цялото крайбрежие има разположени много по-малки и по-големи курорти, оживени или по-безлюдни, всеки, носещ своето очарование.

Ако търсите непрекъснато забавление, вероятно ще предпочетете Слънчев бряг. Но в случай че желаете да се насладите пълноценно на почивката си, да се възползвате от иновациите и приключенията, които ще ви осигури курорта, и същевременно да се потопите в магията на миналото, ние ви препоръчваме Созопол. В него развиващото се и динамично настояще грижливо пази миналото с всичките му паметници, които още разказват за отминалите съдби и истории.

Ще имате възможност да се разходите из Стария град, който напълно ще ви откъсне от реалността. Но Созопол може да ви предложи и невероятни оферти, които ще оставят незабравими спомени у вас.

Плаване с яхта

Едно от предложенията е да се възползвате от оферта за яхта под наем и да прекарате един ден в открито море. Как ви звучи?

Организират се еднодневни круизи, които не само ще внесат много положителни емоции във вашия ден, а и ще ви докоснат до места, може би напълно непознати за вас.

Били ли сте някога на о-в Св. Иван? А на о-в Св. Анастасия? А плавали ли сте по устието на р. Ропотамо? В случай че не сте – точно това ви предстои, ако решите да се впуснете в това приключение.

Примерен маршрут за яхтен круиз е: тръгване от Созопол, достигане до къмпинг Смокиня, плаване покрай устието на р. Ропотамо, достигане до н. Маслен нос, обиколка на о-в Св. Иван.

Къмпинг Смокиня се намира на няколко километра от Созопол, а резервата Ропотамо – на около 40 км. Реката Ропотамо и бреговете й са дом на стотици растения и животни, застрашени от изчезване.

Тук могат да се видят лонгозки и широколистни гори, но и още впечатляващи природни явления, като: терасовидни планински ридове, скалист морски бряг, крайбрежни блата и мочурища, пясъчен плаж с дюни.

Бреговете са обрасли в гори и лиани. А някои участъци са дом и на красивата водна лилия. Разнообразието както на животинските, така и на растителните видове е много голямо. А там, където се сливат речната с морската вода, изобилства от риби. Специализирани корабчета разкриват на туристите ежедневно красотата на местността.

Крайната точка на резервата е Маслен нос. Едно късче от рая, което все още пази останки от крепостите, разположени тук в миналото.

След като пуснете котва и се насладите на чудесния следобед, бихте могли да се отправите обратно по пътя за Созопол. Само на един километър от него се намира о-в Св. Иван.

Този остров е със съвсем мънички размери. Въпреки това той е най-големия на нашата територия. Тук има останки от архитектурни и исторически паметници, датиращи от началото на новата ера. Да, в миналото островът е имал важна роля за хората, но днес, той е по-ценен за птиците. Тук живеят колонии на няколко различни видове чайки, както и най-голямата колония на средимноморски чайки.

А ако имате възможност и време, бихте могли да достигнете до о-в Св. Анастасия. Намира се на няколко километра от Бургас. На него все още е запазен манастирът „Св. Анастасия“, датиращ отпреди няколко века.

Ако след цялото това приключение сте заредени с още ентусиазъм за следващите дни, ето още няколко предложения за прекарване на една чудесна почивка в Созопол:

Сърфинг

Сърфингът е воден спорт, навлизащ все повече през последните години у нас. Той е начин на живот за онези, които са му се посветили. А за всички останали – може да бъде поредната възможност да изживеят едно неповторимо усещане. Кой не би искал да усети, че контролира нещо толкова необятно, като морето, дори и само за секунди? Да, със сигурност ще изживеете много провали, но усещането, че сте се опитали да покарате сърф, ще пазите дълго. А споменът от това ваше необикновено начинание – едва ли ще ви напусне.

Водни ски или каране на джет

Всяко от двете ще ви развълнува и ще донесе невероятно силни усещания. Това са спортове, които несъмнено ще повишат адреналина ви. При водните ски имате избор – да се прикрепите към моторна лодка, към парашут или към джет. Несъмнено всяко от изброените ще достави невероятно изживяване.

Ако изберете каране на джет, можете да го управлявате сами или да се оставите в ръцете на специалист. Вторият вариант гарантира вашата безопасност. И все пак, каквото и да предпочетете, движението по повърхността на морската необятна шир е усещане, което си заслужава да се изживее.

Морски каяк

Морския каяк е пригоден за плаване в море, а не в река – за разлика от кану каяка. Вие ще сте в ръцете на опитни специалисти, които ще ви помогнат да усвоите основните уроци. Макар и да не повишава адреналина ви, този спорт също носи своето очарование. Ще можете да се отправите на своето първо пътешествие навътре в морето. А защо да не достигнете и до бреговете на о-в Св. Иван?

Езда

Освен всичко останало, в Созопол има и конна база, от която можете да се възползвате. Вие и вашите деца, ако сте на почивка със семейството си. Едва ли има дете, което не би приело с вълнение и ентусиазъм подобно предложение. А нима няма да бъде едно чудесно изживяване и за вас самите?

Лятото е онзи сезон, който дарява положителни емоции. Той зарежда с енергия, оживява вашия делник. А морето е мястото, на което да изживеете незабравими спомени, които да пазите цяла година. И така до следващата.

Изживейте пълноценно почивката си, така ще имате неизчерпаем източник на енергия поне до следващото лято.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *