Акция на ГДБОП разби престъпна група за трафик на хора
11.12.2018
Близо 120 млн. лева в бонуси е получила българската администрация
12.12.2018

Терористичен акт разтърси центъра на Страсбург

Стрелба във Франция отне живота на трима души и рани още 12. Терористичната атака се е разиграла в близост до Коледния базар в града. Мястото вероятно е избрано поради факта, че в предпразничните дни то привлича множество местни и туристи.

Министърът на вътрешните работи на Франция излезе с изявление по случая, като потвърди първоначалната информация за броя на загиналите и ранените. Някои от пострадалите продължават да са в критично състояние.

Мъжът, стоящ в основата на терористичния акт, е на 29 години и е криминално проявен. Той е успял да избяга от мястото на престъплението, но в момента подлежи на издирване. Френската полиция е обявила мъжа за заплаха на националната сигурност.

Между стрелеца и органите на реда е имало престрелка. Той е ранен и според някои източници, притиснат от полицията, терористът се е барикадирал в един от кварталите в града, други казват, че убиецът е избягал с кола и все още не е открит.

Той е стрелял с автоматично оръжие, а в дома му са открити множество ръчни гранати.

Атентатът във Франция доведе до въвеждането на извънредни мерки за сигурност. Това означава по-строг контрол по границите и по-сериозна охрана на масовите мероприятия в града. Политолози обаче отчетоха факта, че терористичният акт ще даде възможност на Макрон да затвърди позициите си и да овладее ситуацията с многобройните протести на „жълтите жилетки“. Протестните действия във Франция днес са забранени, а въвеждането на извънредно положение позволява много по-строг контрол на всички събития по улиците на френските градове.

Медийният фокус вече е изместен от мащабните протестни демонстрации, а заглавните страници на френските издания, които седмици наред представяха общественото недоволство, бяха залети с информация за кървавия атентат, заплахи за националната сигурност и ролята на президента в опазването на реда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *