Депутатите отхвърлиха законопроекта за концесиите
07.07.2016
ЕЦБ ще пусне в обръщение монета от 50 евро с надпис на кирилица
07.07.2016

Въвеждаме британски модел за образование в 11 и 12 клас

В новия училищен закон, който влиза в сила от първи август, е заложен британският образователен модел за последните два класа на българското училище, когато гимназистите няма да учат всички предмети. От просветното министерство обсъждат и наредба, която уточнява как точно да се провежда профилираната подготовка в 11 и 12 клас. Тя обаче ще влезе в сила за първи път за учениците, на които сега предстои да бъдат петокласници. Това означава, че по нея ще се учи за първи път през учебната 2020-2021 г., когато тазгодишните петокласници ще стигнат ХI клас.

Като цяло идеята за профилирането в последните класове е с цел учениците да се насочат само към знания, които след това ще им бъдат необходими в университета.

Самите училища ще определят своя профил, така че след десети клас децата отново ще имат възможност да кандидатстват в друго училище, ако в тяхното липсва профилът, в който искат да се развиват. Предполага се, че това кандидатстване ще се случва на базата на резултатите от матурите в десети клас, които също ще бъдат въведени с новия закон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *