Отнемат състезателния лиценз на Кубрат Пулев в Калифорния
29.03.2019
170кг кокаин са били заловени близо до Шабла
10.04.2019

Строителството на небостъргача Златен век ще бъде прекратено

Протестите на граждани от столичния квартал Лозенец дадоха резултат. След среща между представители на групата демонстранти и премиера Бойко Борисов беше взето решение изграждането на небостъргача Златен век да бъде прекратено окончателно.

Това стана ясно след изявление на министър Петя Аврамова по-рано днес.

В преговорите за прекратяването на проекта са взели участие министър-председателят Бойко Борисов, представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, столичният кмет Йорданка Фандъкова, главният архитект на столицата, както и гражданският инициативен комитет, обявил се твърдо против строежа на столичния небостъргач.

Министър Аврамова съобщи, че по време на срещата е установено, че има две основни причини, поради които да бъде спряно строителството на сградата Златен век, предизвикала гражданското недоволствона жителите на квартал Лозенец. На първо място, експертите са установили нарушения в процеса на строителството. Освен това разрешителното за строеж на сградата е изтекло още през 2017г. и не е било презаверено до изтичането на допълнителния срок (ноември 2018г).

Важно е да отбележим, че според действащото законодателство, всички строителни дейности до ноември 2018г. са законни и все още не е ясно какво ще се случи с проекта. Представителите на инициативния комитет „Лозенец“ настояват, че всички строителни работи, извършвани след ноември миналата година са абсолютно незаконни.

Те призоваха за стриктно спазване на закона и прозрачност на действията на изпълнителната власт. Така се стигна до решението строежа да бъде окончателно прекратен.

Решението на премиера и гражданския инициативен комитет „Лозенец“ провокираха управителя на строителната компания Артекс, отговорна за изграждането на небостъргача, да отправи писмо към премиера, с което настоява Борисов да вземе предвид всички страни по случая и да покани и представители на Артекс в обсъждането на бъдещето на сградата Златен век.

Снимка: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *