Мерцедес възхити с рекламен клип. Вижте повече тук:
11.03.2019
Агресия в училище: учител бие ученичка, нападнала своя връстничка
13.03.2019

Столична община безплатно заменя старите печки с нови

Кампания за по-чист въздух на територията на страната осигурява европейско финансиране за безплатната подмяна на старите печки с нови в много домакинства в различни градове в страната.

Европейската програма засяга Столична община, Бургас, Монтана, Велико Търново, Стара Загора и Русе.

От днес започва процесът по замяната на старите печки, които вредят на качеството на въздуха, с нови природосъобразни решения за домакинствата. Целта на инициативата, на пръв поглед, е да намали нивото на фините прахови частици във въздуха, които представляват сериозен проблем и заплаха за здравето на населението особено през отоплителния сезон. Тук се появява въпросът, дали тези действия не закъсняха значително или напротив – идват повече от навременно за предстоящите избори?!

В края на миналата година нивата на въздушното замърсяване в някои райони на столицата за пореден път достигнаха стойности 10 пъти по-високи от допустимите. Въздух с подобно качество може да доведе до сериозни дихателни затруднения, алергии и дори ракови образувания. Появиха се „решения“ като т.нар. „зелен билет“ и принудителни ваканции за учащите в засегнатите райони.

Въпреки усилията на Столична община да се бори със замърсяването с помощта на евтин билет за градски транспорт в дните със завишени нива на фини прахови частици, ситуацията на много места остана критична и тази зима. Това се дължи преди всичко на факта, че много домакинства не само в София, но и в цялата страна се отопляват на твърдо гориво и използват стари уреди, без каквито и да било филтри за пречистване на въздуха.

Мерки са належащи и трябва да бъдат взети, но тук се появяват няколко въпроси: Как ще бъдат определени семействата, които ще получат новите отоплителни устройства? Как това ще реши проблема с горенето на всякакъв вид суровини, заради липса на други ресурси? Ставаме ли свидетели на поредното замазване на очи на бъдещите избиратели?

Отговорите на тези въпроси оставяме на вас.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *