Референдумът за промяна в румънската конституция не даде резултат
08.10.2018
Северин Красимиров – убиец или изкупителна жертва в случая с убийството на Виктория Маринова
10.10.2018

Стана ясно името на втория заподозрян за атаката с новичок в Солсбъри

Вторият заподозрян в отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри, Великобритания, който се представяше с фалшивата самоличност на Александър Петров, беше разкрит от разследващото издание Bellingcat.

Това е Александър Мишкин – военен лекар към Главното разузнавателно управление на Русия.

Миналият месец беше изяснено, че другият заподозрян е полковник Анатоли Чепига, който преди едва четири години е получил най-високото отличие „Герой на Руската федерация“

Двамата руснаци бяха обвинени от британските власти за опита за покушение срещу семейство Скрипал с помощта на отровното вещество наречено новичок. След задържането мъжете казват пред полицейските служители, че са туристи в английския град и са дошли от Русия, за да разгледат забележителностите на града. Според паспортите на двамата руски туристи техните имена са Руслан Боширов и Александър Петров.

Полицейските служби в Лондон отказват да коментират разследването на Bellingcat относно реалната самоличност на задържаните. Тяхното разследване се фокусира преди всичко върху това, че заподозрените вероятно са работили със съучастници.

Bellingcat обаче настоява, че разкритията са от значение за разследването, тъй като основната теория на британските власти гласи, че атаката със сигурност е извършена с помощта на медицинско лице, което да следи внимателно за използването на опасното вещество. В медиите на Острова това лице беше наречено Доктор Новичок. Ако разследването на Bellingcat се потвърди, това може да означава, че Доктор Новичок е разкрит. Изданието напомня, че опитът на Мишкин към Главното разузнаване и медицинското му образование го превръщат в идеален избор. От значение е също и фактът, че проследяването на истинската самоличност на Александър Мишкин се е оказало доста по-трудно от това на Чепига.

Русия продължава да отрича, че има връзка с нападението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *