Десислава Иванчева и Биляна Петрова са пуснати под домашен арест
20.12.2018
Кой носи коледните подаръци в различните европейски държави?
21.12.2018

Социалната мрежа Facebook е замесена в нов скандал с изтичане на лични данни

Facebook предоставял на партньорите си достъп до личните съобщения между потребителите.

Вестникът New York Times публикува разследване, което уточнява подробностите по споразуменията на Facebook относно съвместния обмен на данни заедно с Apple, Amazon, Microsoft, Spotify, Netflix и други. Оказва се, че това партньорство излиза извън рамките, начертани от служителите на социалната мрежа.

Вътрешната кореспонденция на компанията, както и интервютата с бивши служители ясно показват, че в някои случаи компаниите са получавали достъп до личните данни на потребителите без тяхно разрешение и в противовес със споразумението от 2011г. с Федералната търговска комисия, която забранява на социалната мрежа да предоставя лични данни без изрично съгласие от страна на потребителите.

Сред компаниите, възползвали се от „услугите“ на Facebook, са онлайн магазини, развлекателни сайтове, производители на автомобили и медийни организации. Освен това в много от случаите изтичането на лични данни не може да бъде проследено и не става ясно дали конфиденциалната информация е била предоставяна на трети страни.

Една от компаниите, въвлечени в скандала, е Apple, която и до днес има достъп до контактите и календара на Facebook потребителите, даже в случаите, които потребителите изрично са забранили достъп до тази информация. Apple споделя пред Times, че никога не е била уведомена, че има нужда от специално разрешение и също така твърди, че данните никога не са били разпространявани извън устройствата. Сред останалите компании са и Amazon, Microsoft Bing, Spotify, Netflix и още много.

Новият скандал във Facebook идва само два месеца след най-голямата хакерска атака в историята на социалната мрежа и само седмица, след като Facebook съобщи за поредно изтичане на данни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *