Заловиха мъж, подготвял атентат по време на Евро 2016
06.06.2016
Трима загинаха при влакова катастрофа в Белгия
06.06.2016

София ще расте на север с нови комплекси

Бъдещето на София е в развитието на северните части на столицата и обособяването на нови квартали от затворени комплекси. Това заяви Весела Илиева, изпълнителен директор на брокерската компания за недвижими имоти от най-висок клас Unique Estates по време на финансовата конференция „Шумът на парите“.

Според Илиева затворените комплекси са идеална възможност за разгръщане на София, тъй като предлагат всички удобства и добра инфраструктура. В тях се създава отлична микросреда, в която хората могат да живеят и работят на едно място. През последните месеци фокусът на купувачите на имоти в София се измества сериозно към къщите в затворените комплекси заради пет пъти по-евтината поддръжка в сравнение със самостоятелна сграда със собствен двор.

Наблюденията на брокерите показва, че във високия сегмент масово търсят имоти три спални, две паркоместа или гараж за две коли. Цените на подобен дом в столицата вървят между 250 и 500 хил. евро в зависимост от големината на парцела и застроената площ, както и отстоянието между къщите и отдалечеността от съседите. Тези имоти са изградени по най-съвременни стандарти за енергийна ефективност и в повечето случаи при тях има възможност за монтиране на слънчеви панели за независимост от енергийните доставчици, което в дългосрочна перспектива намалява първоначалната инвестиция. В допълнение, с изградената много добра вътрешна инфраструктура на комплекса, професионалното озеленяване, охрана и уредено почистване и поддръжка на дворовете, тези имоти все повече привличат интереса на семейства с малки деца.

Заради стабилните нива на цените на подобни имоти и изключително ниските в момента лихви по ипотечните кредити, досегашни обитатели на апартаменти в затворени комплекси, които имат малки деца и по-високи доходи, започват да мигрират към комплексите с къщи. „В тяхна полза е това, че в масовия случай банките, които са финансирали изграждането на тези обекти, дават преференциални условия за клиентите с интерес към подобни имоти“, посочва изпълнителният директор на Unique Estates. Затова и 70% от сделките са финансирани със заем, а останалите – с препродажба на имот и собствени средства.

Къщи в затворени комплекси рядко се купуват с инвестиционна цел, не много често се наемат и то най-вече от чужденци, а основно се вземат за лично ползване от семействата на служители на високо управленско ниво в големи компании, сочат още данните на агенцията. Индикатор за сериозното раздвижване в този сегмент на имотния пазар е и по-бързото сключване на сделки. В момента покупката на къща в затворен комплекс се финализира за три месеца, като ускоряването е провокирано и от липсата на нови подобни проекти на пазара, коментира Весела Илиева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *