Нови правила за прием в първи клас
28.01.2019
Издирваният Стайко Стайков е в Пирогов – бил отвлечен и пребит
28.01.2019

Смолян все още е в бедствено положение

В събота отговорните институции обявиха бедствено положение за област Смолян. До критичната ситуация се стигна след обилните снеговалежи от края на миналата седмица. Значителното количество сняг доведе до блокирани пътища и липса на електричество по много села в региона.

Ситуацията по пътищата вече се нормализира, но опасността за жителите на смолянските села остава, тъй като обилните валежи от дъжд и сняг са довели до големи свлачища по ниските части на планината.

Наложила се е евакуацията на две възрастни жени от село Давидково. Там свлачището е достигнало къщите на жителите на селото и все още ситуация е опасна. Само на територията на община Баните свлачищата са повече от 10.

Пътищата в Родопите вече са отворени за движение, но властите настояват шофьорите да се придвижват с повишено внимание и да използват вериги за сняг. Те предупреждават за висока опасност от падащи клони, тъй като по дърветата в региона се е натрупал тежък сняг.

По много места в Смолянска област и околните градове все още няма електричество. Хората са се върнали към печките на дърва, но много от жителите на селата нямат достъп до питейна вода, тъй като електрическите водни помпи са спрели работа от няколко дни.

Местните власти заявиха, че все още е рано да бъде изчислена стойността на щетите, но по всяка вероятност общините няма да могат да се справят с възстановяването на инфраструктурата.

Снимка: Дарик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *