800 000 лева за цялостна промяна на столичния пазар „Римска стена“
28.06.2016
Стопанската камара заплаши с протести заради законопроекта за адвокатурата
28.06.2016

След Brexit в още седем държави се повдига въпросът за напускане на ЕС

Истински ефект на доминото предизвика британският референдум за напускане на Европейския съюз, който се проведе миналата седмица. През последните няколко дни в седем други европейски страни е повдигнат въпросът за напускане на Общността. Засега обаче такива постъпки са направени единствено от националистически формации и не се разглеждат сериозно на национално ниво.

Припомняме, че в четвъртък жителите на Великобритания гласуваха за излизане от ЕС с минимална разлика от 52% на 48%, при 72% избирателна активност. Броени дни след референдума словашката крайно дясна Народна партия инициира подписка за референдум по същата тема, а в изявление на сайта на формацията дори е записано, че сега е подходящият момент страната „да напусне потъващия европейски Титаник“.

Австрийският националист и лидер на Австрийската партия на свободата Норберт Хофер, който за малко не стана президент преди няколко седмици, също повдигна въпроса за подобен референдум в собствената си страна. От италианската Пет звезди, която успя неотдаавна да спечели изборите за кмет на Рим, пък предложиха инициирането на референдум само за напускане на еврозонта.

Сред останалите държави, в които различни крайнодесни и популистки организации вече поискаха референдум за излизане от Евросъюза, са Франция, Холандия, Дания и Швеция. В някои от тях националистическите движения са с ограничена подкрепа, но в други като Франция те са сред най-влиятелните партии със сериозни шансове за присъствие във властта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *